Головна  →  Новини  →  1 грудня 2015

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

СНІД – перший в історії медицини придбаний імунодефіцит, пов’язаний з конкретним збудником, який характеризується епідемічним розповсюдженням.

Більш сучасна назва цього стану – ВІЛ-інфекція, яка вказує на збудника, котрий викликає СНІД, та охоплює всі стадії стану, від інфікування до руйнування імунної системи і початку опортуністичних захворювань.

На відміну від більшості захворювань, СНІД не характеризується комплексом загальних (однакових) для всіх пацієнтів симптомів. Недостатність функціонування імунної системи дозволяє розвиватись різним опортуністичним інфекціям або пухлинам, які викликані мікроорганізмами, що, як правило, не є патогенними.

В організмі людини живуть мільярди мікроорганізмів. Вони беруть участь в процесі життєдіяльності людини і навіть захищають його від вторгнення патогенних бактерій і вірусів. Але багато з них готові перетворитись на паразитів, що використовують тканини організму як живильне середовище. Обов’язковою умовою для цього повинен бути розвиток імунної недостатності. Саме такий стан і викликає діяльність ВІЛ.

На рахунку цієї інфекції вже безліч мільйонів людських життів. Щорічно до їх числа додаються нові жертви.

Україна залишається в категорії країн з концентрованою стадією епідемії ВІЛ-інфекції, що зосереджена серед окремих груп населення високого ризику інфікування ВІЛ. У 2014 році епідемічна ситуація з ВІЛ-інфекції в Україні характеризується зниженням кількості зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції на загальнонаціональному рівні: 19,273 випадки (без врахування АР Крим та Севастополя), що на 5% менше в порівняні із 2013 роком. Загальна ж кількість осіб, які перебувають на обліку у зв’язку із ВІЛ-інфекцією на кінець звітного періоду, становила 137,970. 

 Зменшення абсолютної кількості СІН серед вперше зареєстрованих випадків ВІЛ інфекції спостерігається останні 7 років з 6,558 випадків у 2008 році до 4,670 випадків у 2014 (без врахування АР Крим та Севастополя).

 У структурі шляхів передачі ВІЛ, частка статевого шляху передачі серед осіб з вперше в житті встановленим діагнозом ВІЛ-інфекції на кінець 2014 р. складає 69,2%.

Воєнно-політичний конфлікт на Сході України та анексія АР Криму суттєво вплинули на моніторинг епідеміологічної ситуації в цих регіонах. На сьогоднішній день реєстрація виявлених випадків ВІЛ та лабораторний моніторинг пацієнтів ускладнені в Донецькій та Луганській областях, та взагалі не звітуються на національний рівень медичними установами АР Крим та м. Севастополь. Ситуація, що склалась призводить до підвищення рівня внутрішньої міграції серед ЛЖВ з окупованих територій України на решту території. Так, згідно даних ДУ «Українського центру контролю за соціально-небезпечними хворобами МОЗ України», кількість ВІЛ-інфікованих осіб, які прибули з Донецької та Луганської областей, АР Крим та були взяті під медичний нагляд протягом 2014 року становить 360 осіб. Найбільше кількість зафіксована в м. Києві (130 осіб) та Одеській області (56 осіб). 

Кiлькiсть офiцiйно зареєстрованих нових випадків ВIЛ-iнфекцiї, нових випадків СНIД, померлих вiд СНIД за 6 місяців 2015 склала:

по Україні – 7106 осіб, 3700 осіб та 1345 осіб,

по м.Києву – 660 осіб, 224 особи та 87 осіб відповідно.

Профілактика ВІЛ-інфекції основана на зниженні ризику зараження: попередження передачі ВІЛ ін’єкційним та статевим шляхом.

Для перевірки ВІЛ-статусу в закладах охорони здоров’я організовано добровільне консультування та тестування пацієнтів.

Найголовнішим попередженням зараженню на ВІЛ-інфекцію є свідоме ставлення людей до свого способу життя.

Санепідслужба в черговий раз нагадує, що кияни, в т.ч. мешканці району, консультацію з проблемних питань ВІЛ інфекції/СНІДу можуть одержати в Київському міському центрі з профілактики та боротьби зі СНІДом, який знаходиться у Святошинському районі при Київській міській лікарні № 5 на вул. Відпочинку, 11 (тел. 409-20-80).

 

Джерело: Санепідслужба Святошинського району (О.Л.Громашевська)

Перейти до спискуВерсiя для друку