Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

До міжнародного дня боротьби з вірусними гепатитами

Опубліковано 30 липня 2015 року о 15:09
фото

Вірусні гепатити лишаються на сьогодні  надзвичайно важливою проблемою для охорони здоров’я світу. Десятки мільйонів людей щорічно хворіють на гострі вірусні гепатити, з яких сотні тисяч помирають, а у значної частини осіб хвороба набуває хронічної форми з можливим подальшим розвитком цирозу та раку печінки. Віруси гепатитів можуть бути пусковим механізмом аутоімунних процесів та причиною різноманітних поза печінкових патологічних проявів, що виникають в організмі людини.

Науковці багатьох країн приділяють значну увагу вірусам гепатитів А, В, С, Д, Е, J, TT, SEN тощо, розробляють засоби діагностики, лікування та профілактики інфекційних процесів, спричинених ними.

Незважаючи на значні успіхи медичної науки у боротьбі з різними хворобами, рівень розповсюдженості вірусних гепатитів лишається високим. Серед інфекційних хвороб людини вірусні гепатити посідають другу сходинку після грипу та респіраторних вірусних інфекцій.

Загрозлива ситуація склалась у світі щодо гепатиту С. Відкритий лише в 1989 році, збудник його на початку ХХІ сторіччя став найбільш розповсюдженим. За різними даними, кількість людей, інфікованих вірусом гепатиту С,сягнуло млрд. осіб, що становить майже 15% від всього населення планети.

За даними ВООЗ, Україна належить до країн із середнім рівнем поширення вірусного гепатиту С – інфіковано близько 3 % громадян.

На думку провідних фахівців, захворюваність на парентеральні вірусні гепатити В і С в Україні буде зростати, що обумовлено збільшенням кількості ін’єкційних споживачів наркотиків та ранніми статевими незахищеними контактами серед молоді та підлітків.

Для типових випадків вірусних гепатитів характерна циклічність перебігу хвороби. Періоди захворювання: інкубаційний, переджовтушний, жовтушний, реконвалесценції, залишкових явищ.

Клінічні прояви різноманітні: від субклінічних  до легких, середніх, тяжких і фульмінантних форм.

Переважна більшість хворих на вірусні гепатити є соціальні особи працездатного та репродуктивного віку.

Вищезазначене негативно впливає на соціально-економічний розвиток країни та створює загрозу національній безпеці.

З метою створення ефективної системи дієвих заходів щодо запобігання подальшому поширенню вірусних гепатитів В і С, згідно з положеннями резолюції W HA 63.18, прийнятою 63 сесія Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, в Україні розроблена Державна цільова соціальна програма з профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 року.

Світовий досвід свідчить, що лише комплексні зусилля на партнерських засадах між урядом, вченими   і фахівцями охорони здоров’я, громадськими організаціями можуть забезпечити реалізацію державної політики у сфері проблем вірусних гепатитів.

Надійним засобом захисту населення від вірусного гепатиту В є вироблення несприйнятливості шляхом  вакцинації.

Надзвичайно важливим засобом запобігання вірусних гепатитів В і С є розрив немедичних парентеральних  шляхів передачі вірусу. Для цього необхідно використовувати індивідуальні предмети (ножиці, бритви, шприці, зубні щітки), які повинні бути захищені від потрапляння крові інфікованих осіб. Інструментарій для проведення татуювання та пірсингу необхідно дезінфікувати та стерилізувати. А краще використовувати одноразовий інструментарій.

Потребує відповідної підготовки молодь щодо захисту від вірусних гепатитів статевим шляхом передачі.

Проте необхідно пам’ятати і про побутові шляхи передачі.

Враховуючи фекально-оральний механізм зараження, профілактикою ВГА і ВГЕ є поліпшення благоустрою і комунального господарства, посилення контролю за громадським харчуванням та водопостачанням, боротьби з мухами, пропаганда  особистої гігієни.

До останньої відноситься:

- використання якісної води (водопровідна, кип’ячена) для пиття, приготування їжі, миття посуду тощо;

-перед споживанням овочі і фрукти необхідно добре промити питною водою, для  споживання дітьми – обдати окропом;

-обов’язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, при поверненні з вулиці, після відвідування туалету;

При появі перших ознак захворювання необхідно терміново звернутись до лікаря.

 Джерело: Санепідслужба Святошинського району   О.Л.Громашевська


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux