Головна  →  Новини  →  24 червня 2015

В Київському університеті права НАН України обговорили деякі актуальні проблеми українського конституціоналізму

В Київському університеті права НАН України обговорили деякі актуальні проблеми українського конституціоналізму

Напередодні Дня Конституції та Дня молоді студентський науковий актив Київського університету права НАНУ, організував та провів засідання  круглого столу на тему: «Конституція України – Основний закон держави і суспільства», присвячений державному святу – 19-річниці Конституції України.

Гостем на заході був суддя, вчений секретар Науково-консультативної ради Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, кандидат юридичних наук, доцент Ткачук Олег Степанович, який привітав учасників заходу, а також поділився зі студентами власним баченням реформування судової гілки влади в Україні.

На адресу організаторів та учасників засідання круглого столу надійшло вітання від Дмитра Навроцького, випускника Київського університету права  НАНУ 2012 року, а нині – практикуючого юриста та аспіранта Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. Пан Дмитро, як член великої КУПівської родини, побажав учасникам плідної праці та наголосив на деяких важливих елементах, що на часі конституційної реформи в державі.

Формат роботи засідання круглого столу було побудовано таким чином, що один з учасників під час виступу спонукав всіх інших на дискусію. Завдяки цьому студенти-науковці висловлювали власні бачення щодо деяких реформ в Україні, які так чи інакше торкаються питання внесення змін до Конституції України як Основного закону держави.

Так, голова Наукового товариства студентів, Андрій Матат охарактеризував законопроект про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України та суддів з точки зору правових позицій Конституційного Суду України. В рамках розгляду даної проблематики кожний з учасників задавав запитання, а також ділився власним баченням суддівського та депутатського імунітету, особливо студенти дискутували з цього приводу в контексті діяльності народних депутатів України. Активну участь у роботі взяли: Дмитро Санченко, заступник голови Наукового товариства студентів університету;  Шипіш Галина, член Наукового товариства студентів  юридичного факультету; Даценко Олександр, президент студентського парламенту КУП НАНУ; Подать Антон, голова комітету науки студентського парламенту КУП НАНУ.

У форматі бліц-реплік, на завершення роботи круглого столу до Дня Конституції України, учасники обговорили конституційно-правовий спосіб вирішення питання позбавлення довічного звання Президента України особи, яка займала цей пост в державі протягом 2010-2014 рр. Практичним приводом стало те, що Секретаріатом Конституційного Суду України здійснюється опрацювання конституційного подання щодо даного питання, з яким Президент України Петро Порошенко днями звернувся до органу конституційної юрисдикції.

Засіданню круглого столу з даної тематики передувало засідання робочої групи Конституційної Комісії у Рівненському інституті  Київського університету права Національної академії наук України з напрацювання пропозицій щодо конституційного регулювання прав, свобод та обов`язків людини і громадянина. Важливо підкреслити, що воно відбулося за підтримки проекту USAID «Справедливе правосуддя». За визначенням Юрія Бошицького, ректора КУП НАНУ, професора проведення засідання круглого столу студентами є взірцем тісної співпраці науковців та майбутніх юристів у розбудові незалежної України.

В рамках роботи круглого столу Науковою бібліотекою Київського університету права НАН України було організовано виставку юридичної літератури, присвяченої актуальним питанням сучасного українського конституціоналізму. Насамкінець, кожний учасник отримав символічний подарунок від керівництва вишу – книгу Ганса Кельзена «Про сутність і цінність демократії».

Вітаємо усіх святошинців зі наступаючим Днем  Конституції України.

Джерело: Київський університет права НАН України  

Перейти до спискуВерсiя для друку