Головна  →  Новини  →  22 травня 2015

Студенти Київського університету права Національної академії наук України долучилися до Всеукраїнської акції «Моя вишиванка» (фото)

Студенти Київського університету права Національної академії наук України долучилися до Всеукраїнської акції «Моя вишиванка» (фото)

Всеукраїнська акція «День української вишиванки» було започатковано студентами факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича у 2007 році. У 2008 році  за ініціативою артиста Олега Скрипки відбувся Парад вишиванок у м. Києві.

Саме ж свято спонукає кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку — одягнути вишиванку і в ній піти на роботу чи на навчання.

У Київському університеті права НАН України з 2009 року діє загальноуніверситетський проект під патронатом ректора, професора Юрія Бошицького «Доля моєї землі рушникова», метою якого є сприяння студентам по-справжньому пізнати народну і духовну культуру українського краю, як цілісне явище символ – вишитий рушник. Головне завдання проекту: мотивувати студентів до шанобливого ставлення традицій і оберегів українського народу, зокрема, вишиванок, рушників. 

Даний проект «Доля моєї землі рушникова», започатковано студенткою Борисюк Тетяною, випускницею  факультету міжнародних відносин, радником ректора зі студентських питань до 14 річниці КУП НАНУ. З того часу випускники РІ КУП НАНУ, КУП НАНУ мають традицію дарувати від випускників вишиті рушники на знак щасливої долі рідної Альма-Матер та введення нових традицій.

Кожна держава має свої розпізнавальні символи: герб, прапор, гімн.

Крім державної символіки, існують також народні символи України: верба, барвінок, калина, вишитий рушник, вишиванка.

Вишитий рушник – старовинний оберіг дому.

Оскільки традиційно вишиванку вишивала мама, тому і в КУПівській родині склалися свої традиції цього давнього оберегу.

У цей  знаковий для кожного українця  день – День вишиванки  студенти щиро привітали свого ректора Юрія Бошицького із  відзначенням його державною нагородою України з нагоди Дня науки – орденом «За заслуги» ІІІ ступеня та висловили слова впевненості в подальшій співпраці на ниві розбудови юридичної галузі освіти.

Колекцію етнографічного кабінету в цей особливий день було поповнено старовинною вишиванкою родини Олександра Кравченка, студента ІІ курсу юридичного факультету. Весільній вишиванці його бабусі – понад 70 років.

Отже, це свято набуло особливого змісту. Слід зазначити, що українці – незламні духом, люблять та шанують свою культуру та історію. Фото на добру згадку про цей захід підтверджує, що студенти, професорсько-викладацький склад – справжні патріоти України. Підтвердженням цього є  власноруч вишитий бісером  Іриною Бігунець герб України.

 

Джерело: КУП НАНУ.

Перейти до спискуВерсiя для друку