Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

«Хто загинув за Вкраїну, буде жити у віках». В закладах освіти Святошина вшанували пам'ять Героїв Крут (фото)

Опубліковано 29 січня 2015 року о 16:41
фото

Битва під Крутами – один із важливих сюжетів сучасної української історичної пам’яті, який вже давно перестав сприйматись як рядова історична подія. Тоді, у січні 1918 року, український студентський курінь обороняв Київ від наступу більшовицької армії Михайла Муравйова. Майже половина студентів загинула у бою, а кількадесят юнаків більшовики полонили і невдовзі розстріляли.

Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла  вояків-студентів було перевезено до Києва, де відбулася громадська жалоба і поховання. На церемонії виступив Михайло Грушевський, який назвав цей учинок київської молоді героїчним.

А потім довгі роки про цю трагічну подію офіційно не згадували, але народ творив легенду про юних бійців.

Сьогодні, в річницю трагічного і героїчного бою, школярі підготували виховну годину, під час якої ознайомили шкільну громаду з передісторією події, з перебігом бою. А ще – поіменно згадали тих, хто можливо не змінив історію, однак змінив сприйняття свого місця в історії для кожного українця.  Недарма ж відомий український кінооператор, кінорежисер та сценарист Андрій Іллєнко вважав, що «… з їхнього бою почалася історія боротьби за незалежність України у ХХ столітті».

З нагоди 97-ї річниці історичного бою під Крутами, 29 січня в закладах освіти Святошинського району відбулась низка заходів з вшанування пам’яті героїв Крут.

Реквієм до Дня вшанування пам'яті Героїв Крут «Хто загинув за Вкраїну, буде жити у віках» провели у СЗШ №140.

Під час заходу згадали історію минулого, яка тісно перепліталася із сьогоденням, вшанували тих, хто заради торжества справедливості пожертвував собою та запалили в знак пам’яті поминальні свічки.

Як наголосила у зверненні до шкільної громади директор школи Семенюк О.Є., Україну зламати не можна. Вона, як птах Фенікс відроджується з попелу, стає міцнішою і сильнішою.

Виховна година-вшанування загиблих в бою під Крутами відбулась цього дня в спеціалізованій школі №200.

В спеціалізованій школі №304 провели конкурс плакатів «Ми пам’ятаємо героїв Крут», а у класних колективах - виховні години «Битва під Крутами – визначна подія минулого», «Герої Крут», «Крути: подвиг і трагедія», «Пам’яті Героїв Крут присвячується».

З метою увічнення звитяги українського духу в історичній пам'яті народу, 29 січня виховні години «Пам’ятаємо героїв Крут» відбулися в спеціалізованій школі № 185 ім. Володимира Вернадського.

Учні підготували доповіді, переглянули цікаві презентації та документальні фільми, ознайомилися з історичними документами. А після цього задалися питанням: чи потрібні нашій країні герої?

Як відомо, хто не знає свого минулого - не вартий майбутнього. Саме тому молоде покоління повинні знати свою історію. А історія української державності вмита і кров’ю юнаків, які героїчно боронили Вітчизну у бою під Крутами в січні 1918 року. Кров героїв Крут не просто символ відродження української нації - з того січневого дня 1918 року вона пломенить нам, як вічний вогонь української волі, а відтак нагадує про обов'язок працювати на благо рідної землі.

 

Джерело: відділ з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux