Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

14 грудня - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Опубліковано 10 грудня 2014 року о 12:33
фото

Указом Президента України від 10.11.2006 № 945/2006 було затверджено, що кожного року 14 грудня відзначатиметься День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

26 квітня 1986 року на ЧАЕС сталася найбільша в історії атомної енергії аварія, яка від внутрішніх детонацій знищила 4-ий блок АЕС, і радіоактивні елементи йоду, стронцію і цезію поширилися на північну частину України, Білорусію, Прибалтику, Польщу, Швецію, Фінляндію й інші країни.

З району Чорнобиля були евакуйовані  175 тис. населення, а кількома тижнями пізніше були також евакуйовані діти шкільного віку з Києва й інших населених пунктів.

Чорнобильська катастрофа спричинила великі людські жертви, а Чорнобиль став символом атомної небезпеки у світовому масштабі.

Нині ми низько схиляємо голови перед усіма, хто пішов тоді у ядерний вогонь, щоб зупинити ланцюгову реакцію смерті. Схиляємо як перед тими, хто усвідомлено й мовчки жертовно віддав за нас своє життя у ядерному котлі, так і перед тими, хто засвідчував на своїх обличчях і транспарантах радість, кидаючись назустріч смерті. Бо всі вони, і ті, й інші, справді виконували свій найвищий синівський обов'язок перед рідною землею і перед рідним народом – зупинили розповсюдження катастрофи, унеможливили її переростання у глобальний винищувальний смерч для всієї України та інших народів. Ми всі, хто живе нині, їм безмежно вдячні.

Низький уклін усім тим, хто ліквідовував наслідки аварії на Чорнобильській атомній станції та будував об’єкт „укриття”!

На особливу подяку заслуговуєте сьогодні саме Ви – учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – Чайка В.М., Кущ В.І., Бєліков В.М., Березовий В.І., Солов`юк А.В., Василець В.М., Гавловський Ю.Ф., Скакун М.В., Дузь Ю.І., Закаблук В.І., Івоненко С.П., Сайко Б.О., Москаленко М.В., Ярмоленко С.М., Яхимович А.Г., Веденяпін В.О., Грищенко О.М., Гарбуза В.М., Галаган І.Д., Манченко В.С., Мельник І.В., Шараєв В.О., Хоречко М.І.

Ми були свідками героїчних зусиль цілого покоління наших співвітчизників, які врятували майбутнє для своїх нащадків.

Ми глибоко вдячні всім учасникам ліквідації наслідків найбільшої техногенної катастрофи на планеті ХХ століття, які виявили героїзм, самовідданість та мужність в тих екстремальних обставинах.

Низько вклоняємось усім ліквідаторам аварії на ЧАЕС, які, не шкодуючи свого здоров’я і життя, працювали в 30-кілометровій зоні радіаційного лиха аби якомога швидше ліквідувати наслідки Чорнобильської трагедії, обмежити біду, тим, хто зупинив розбурхану стихію некерованої ядерної реакції і зробив вагомий внесок у справу подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

Щиро бажаю всім Вам та Вашим рідним і близьким міцного здоров’я, життєвої енергії, сімейного затишку, щастя, миру, добра й злагоди. Хай завжди поруч з Вами буде людська подяка за Ваші добрі справи!

 

Джерело: Святошинське РУ ГУ ДСНС України.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux