Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

В Святошині впроваджують індивідуальні реабілітаційні програми для дітей з інвалідністю

Опубліковано 25 листопада 2014 року о 16:07
фото

З 2003 року в Святошинському районі столиці, на вулиці Чаадаєва, 3-а, функціонує відділення соціально-медичної реабілітації дітей з дитячим церебральним паралічем, розумово відсталих дітей та дітей з ураженням центральної нервової системи з порушенням психіки.

Для кожного маленького відвідувача відділення, мають фахівцями розроблено індивідуальні плани реабілітаційної роботи.

Відділення надає відчутну допомогу сім`ям, які мають на вихованні дитину-інваліда з різними вадами розвитку.

Основним завданням відділення є створення умов для здійснення соціально-медичної реабілітації дітей-інвалідів, організація занять з метою набуття найпростіших трудових навичок (прибирання кімнати, прання, прасування, приготування їжі, миття посуду тощо). З вихованцями відділення працюють досвідчені фахівці, які навчають дітей-інвалідів, допомагають їм адаптуватися у навколишньому середовищі.

У співпраці з освітніми навчальними закладами району 34 відвідувача відділення здобувають середню освіту у 1 – 8 класах.

У дитячому закладі споруджено сенсорну кімнату, наповнену різними стимуляторами, що діють на покращення роботи органів слуху, зору та рухових рецепторів, та спортивний зал, де використовуються різноманітні пристрої для розвитку функцій кисті руки, рухових дій рук, а також спеціальні пристосування та допоміжні засоби такі як лангети, валики, вантажі, шини, що забезпечує збереження правильного положення тіла дитини. Діти виконують фізичні вправи на “шведській стінці”, що сприяє формуванню навиків хворих дітей у ходьбі, укріпленню вестибулярного апарату та усіх груп м’язів. Також  використовуються динамічні параподії, які допомагають розвивати рефлекторний механізм, що забезпечує функцію збереження рівноваги та реабілітаційні тренажери.

На сьогоднішній день у відділенні перебуває 69 дітей, 28 з них відвідують консультативні заняття. Працює 6 груп. В кожній групі від 8 до 10 дітей. Також приймаються діти, які відвідують тільки консультативні заняття із спеціалістами відділення (логопеда, психолога, ЛФК, фізіотерапію, інструктора з фізкультури, музичні заняття). Кожна дитина закріплюється за спеціалістом і отримує повноцінні заняття. На таких консультативних заняттях разом з дітьми присутні і батьки (опікуни), які отримують поради від спеціалістів, а також навчаються здійснювати основні прийоми ранньої психокорекції та фізичної реабілітації своїх дітей.

На кожну дитину відділення заведена картка індивідуальних занять, а також ведеться щоденник, в якому кожний спеціаліст записує необхідні рекомендації для батьків.

На підставі рішення районної соціально-медичної комісії, до відділення зараховуються діти віком від 3 до 18 років з дитячим церебральним паралічем, із розумовою відсталістю легкого та помірного ступеня, з не різко вираженою імбецильністю, психоорганічним синдромом, затримкою психічного розвитку.

Термін перебування дітей-інвалідів у відділенні визначається соціально-медичною комісією, але не менше одного року.

Для зарахування дитини-інваліда до відділення соціально-медичної реабілітації на розгляд районної соціально-медичної комісії необхідно надати: 

  • заяву батьків про зарахування дитини-інваліда до відділення;
  • виписку з історії розвитку дитини (ф. № 112/0) з обов'язковим медичним оглядом лікарями - педіатром, дитячим неврологом, дитячим психіатром, логопедом, отоларингологом, офтальмологом;
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • копію посвідчення дитини-інваліда з дитинства;
  • виписку з історії розвитку дитини (ф. № 26);
  • довідку про відсутність контакту з інфекційними хворими;
  • довідку про щеплення (ф.№ 63)
  • результати лабораторних обстежень (аналіз крові загальний; аналіз сечі загальний; аналіз випорожнень на кишкову групу 3-разове - не пізніше 2-тижневого терміну; аналіз випорожнень на яйця глистів; мазок з носоглотки на носійство бактерій дифтерії (дітям з контакту по дифтерії та з лор-патологією). 

Протипоказаннями для зарахування до відділення соціально-медичної реабілітації є: 

            - епісиндром та епілепсія з частими генералізованими судомними нападами;

            - гострі інфекційні захворювання;

            - заразні хвороби очей і шкіри;

            - туберкульоз (активні форми);

            - тяжкі органічні психічні розлади, шизофренія, шизотипові і маячні розлади, психопатоподібні порушення поведінки (з агресивними тенденціями), імбецильність помірно виражена та виражена, ідіотія;

            - активний сифіліс;

            - гострі захворювання центральної нервової системи;

            - бацилоносіння;

            - фенілкетонурія;

            - інші захворювання, які потребують стаціонарного лікування.

 

Джерело: відділ з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux