Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

«Голодомор 1932-1933: пам'ятаємо!». Святошинці долучились до пам’ятних заходів з вшанування мільйонів жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років

Опубліковано 22 листопада 2014 року о 17:32
фото

22 листопада в столиці під гаслом «Голодом вбивали нашу свободу. Непідкорені у 33-му – непереможні сьогодні!» відбулись пам’ятні заходи із вшанування мільйонів жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 років.

Цього року майже воєдино збіглися кілька дат: 21 листопада – День Свободи і Гідності - відзначення річниці Майдану і 10-ліття Помаранчевої революції, 22 листопада – День пам’яті жертв Голодомору.

Цьогорічні жалобні заходи акцентують увагу українців на спогадах про тих, хто чинив спротив геноциду. Сьогодні достеменно відомо, що у 1930-1932 роках в Україні пройшло більше 5000 українських селянських повстань проти диктатури Сталіна. Режим боявся, що український спротив призведе до його падіння: адже у першому півріччі 1932 року більше половини протестних виступів у СРСР припадали саме на Україну. Тому диктатор завдав страшного удару у відповідь, яким став штучно організований голод.

О 15.30 біля Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні» (вул. Лаврська, 3) за участі Президента України Петра Порошенка, керівництва уряду та міста, представників громадських організацій, дипломатичного та депутатського корпусів, ієрархів українських церков та релігійних організацій, численної громадськості відбулось масштабне вшанування пам’яті жертв трагедії 1932-1933 років.

Учасники заходу поклали символічні композиції з колосків пшениці та квітів до скульптури «Гірка пам'ять дитинства».

За участю глав церков України, представників різних релігійних конфесій учасники акції помолилися за душі мільйонів загиблих українців, запалили біля підніжжя монументу свічки та хвилиною мовчання вшанували пам'ять жертв Голодомору.

Звертаючись до українського народу Президент України Петро Порошенко закликав пом’янути усіх невинно убієнних братів і сестер, які упокоїлись в українській землі. «Ми й досі чуємо їх стогін і обіцяємо: «Не забудемо, не зрадимо, не простим», - сказав Глава держави. Він з гордістю відзначив, що усвідомлення Голодомору, як Геноциду української нації, поступово закарбовується в свідомості українців, єднає націю, робить її сильнішою, мудрішою, не дає здаватися перед обличчям труднощів.

«Маючи за плечима досвід ведення воєнних дій 2014 року, ми по-іншому дивимося на голодомор 1932-1933 років і розуміємо, що тоді теж була неоголошена війна проти українського народу», - зазначив Глава держави.

Петро Порошенко провів паралелі та аналогії між більшовицьким режимом та режимом, запровадженим сьогодні сепаратистами на тимчасово-окупованих територіях. Зазначив, що голодні бунти, які мають місце на Донбасі, знову, як і 81-рік тому придушуються сепаратистами, придушуються безжальними розстрілами українських гуманітарних конвоїв.

Президент України закликав запалити свічки в пам'ять жертв Голодоморів і висловив надію, що цей вічний вогонь загартує волю українців до перемоги.

А вже о 16.00 вся Україна змовкла в загальнонаціональній хвилині мовчання, вшановуючи пам'ять загиблих у роки Голодомору в Україні, та запалила у вікнах своїх осель мільйони вогників, як незгасний спомин про замордованих голодом співвітчизників.

Долучилась до вшанування пам’яті жертв Голодомору і громадськість Святошинського району. Представники Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації, учнівська та студентська молодь, представники громадських організацій та об’єднань, мешканці Святошина вшанували хвилиною мовчання мільйони безвинно померлих у роки Великого Голоду, поклали квіти та житні колоски до підніжжя Меморіалу.

Ще зранку представники релігійних та громадських організацій Святошинського району поклали квіти до Пам’ятного знаку жертвам Голодомору 1932-1933 років біля Михайлівського Золотоверхого собору у Києві.

Нагадаємо, напередодні пам’ятної дати очільник Святошинського району Ілля Сагайдак закликав громаду району до спільного вшанування пам’яті жертв голодоморів, наголосивши, що День пам’яті має об’єднати суспільство навколо вищих цінностей людського життя та неприпустимості попрання прав і свобод людини.

Сьогодні, 22 листопада, меморіальні заходи до Дня пам'яті жертв Голодомору 1932- 1933 років проходять по всій Україні.

Згадуючи цю страхітливу трагедію, ми віддаємо належне силі, мужності та духу народу України – якостям, на які українці продовжують спиратися сьогодні перед обличчям великої біди та прагнуть побудувати більш процвітаючу, безпечну та демократичну держав

 

 

Джерело: відділ з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux