Головна  →  Новини  →  22 листопада 2014

У Святошині провели покладання траурних композицій з квітів, житніх і пшеничних колосків до пам’ятних хрестів жертвам голодоморів (фото)

У Святошині провели покладання траурних композицій з квітів, житніх і пшеничних колосків до пам’ятних хрестів жертвам голодоморів (фото)

Кожного року у четверту суботу листопада ми вшановуємо пам’ять жертв голодоморів. Найстрашніше, що прийшлося пережити українському народові – це штучно створений голод 1932-33 років.

Ми з болем та відчаєм згадуємо ту страшну сторінку історії, коли мільйони людей були принесені в жертву кривавій комуністичній ідеології. У селян, які виростили й зібрали щедрий врожай, забрали все до останньої зернини та вжили усіх заходів аби позбавити знесилених голодом людей можливості піти з села.

За різними оцінками, у той рік в Україні голод забрав життя від 7 до 10 мільйонів чоловік. Страшна трагедія назавжди викарбувана в історії українського народу, її не забути ніколи.

Напередодні та в День пам’яті жертв голодоморів в Святошинському районі за участю учнівської молоді відбулися загально районні пам’ятні заходи із вшанування пам’яті жертв голодомору - покладання траурних композицій з квітів, житніх і пшеничних колосків до пам’ятних хрестів жертвам голодоморів на території колишніх сіл та кладовищ, що увійшли до складу Святошинського району міста Києва.

Південна та Михайлівська Борщагівки (ріг вулиць Жолудєва та проспекту Академіка Корольова, перетин проспекту Корольова та вулиці Симиренка, сквер на розі вулиць Симиренка та Григоровича-Барського), житловий масив «Біличі» (перетин вулиць Чорнобильської та Уборевича), Біличанське, Михайлівське, Святошинське та Братське кладовища, - місця пам’яті невинних жертв, які загинули мученицькою смертю від голоду, місця пам’яті сіл і хуторів, які щезли з лиця землі після найбільшої трагедії ХХ століття.

Участь у вахті пам’яті біля пам’ятного знаку жертвам голодомору на житловому масиві «Біличі» взяли учні спеціалізованої школи № 304. 21 листопада біля пам’ятного знаку Жертвам голодомору відбулась жалобна лінійка: учні читали вірші, наводили документальні факти про трагедію українського народу, запалювали свічки пам’яті, поклали квіти до підніжжя пам’ятного знаку та вшанували хвилиною мовчання мільйони невинно убієнних людей.

Вшанували пам’ять загиблих у роки голодомору в Україні хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятного Хреста жертвам голодомору і учні СЗШ № 288. 

Вахту пам'яті біля пам'ятних хрестів жертв голодоморів на Михайлівській Борщагівці та Михайлівському кладовищі (перетин проспекту Корольова та вулиці Симиренка) пронесли учні спеціалізованої школи №317.

В рамках заходів вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років, учні середньої загальноосвітньої школи № 223 провели покладання траурних квітів до пам’ятного хреста жертвам голодомору у сквері на розі вулиць Симиренка та Григоровича- Барського на Південній Борщагівці.

Під час жалобного заходу його учасники нагадали про голод, жах і дике безправ'я, про густо вкриту могилами найродючішу у світі землю, про сімнадцять місяців голодного пекла…

Участь у мітингу-реквіємі біля пам’ятника жертвам голодоморів у сквері на розі вулиць Симиренка та Григоровича- Барського взяли і учні СЗШ № 235 ім. В.Чорновола. Вшановуючи пам'ять безвинно померлих, учні запалили свічки пам’яті на спомин душ жертв геноциду та поклали квіти до пам’ятного хреста.

Учні СШ №72 провели Вахту пам'яті та відвідали Біличанське кладовище на вулиці Булаховського, 1, де поклали квіти до пам'ятного хреста жертвам Голодомору. Педагоги ознайомили учнів з трагічним минулим українського народу, закликали бережно ставитися до історії своєї держави, розкривати її як білі, так і чорні сторінки, бути здатними на скорботу і пам'ять про мільйони загублених життів співвітчизників. Під час церемонії покладання квітів учні вшанували пам’ять жертв голодомору хвилиною мовчання та пообіцяли разом з родинами неодмінно долучитися до всеукраїнської акції «Запали свічку» у суботу 22 листопада о 16.00.

Учні та педагоги спеціалізованої школі № 76 поклали квіти до монументу жертвам голодомору та політичних репресій на Святошинському кладовищі.

Цього ж дня в школі відбулась лінійка-реквієм, на якій хвилиною мовчання школярі вшанували пам’ять українців, померлих мученицькою смертю від голоду, заподіяного сталінським режимом у 1932-1933 роках. У рекреації школи з нагоди дня жалоби було створено композицію-куточок пам’яті, а впродовж дня в коридорах навчального закладу тихо горіли запалені лампадки.

Заходи до Дня пам’яті жертв Голодомору відбулися і в ряді інших загальноосвітніх навчальних закладах району.

Так, 21 листопада в спеціалізованій школі №96 з поглибленим вивченням російської мови учні підготували доповідь про сумні події 1932-1933 років, запалили свічку пам’яті та вшанували хвилиною мовчання людей, які стали жертвами Голодомору. Вони нагадали про те, що голодомор приніс не лише страждання і смерть, а й посіяв страх серед людей, про те, що це голодне лихоліття найболючіше вразило дітей, адже вони виявились найменш захищеними, значно швидше захворювали внаслідок тривалого недоїдання і фізичного виснаження.

Школярі поновили свої знання щодо причин Голодомору, ознайомилися з законом «Про п’ять колосків» та запровадження натуральних штрафів.

Голод 1932-1933 років і сьогодні чорніє великою плямою на демографічній карті України, втрат від цього ще не вдалося повернути – ні матеріальних, ні тим більше людських. Пам'ять про Голодомор має бути вічною, як реквієм, як пересторога всім сущим на Землі.

Наш найсвятіший обов'язок сьогодні - зберегти пам'ять про всіх невинно закатованих; пам'ять про тих, хто не дожив; пам'ять про тих, хто недолюбив; пам'ять про живих і ненароджених. Ніхто не має права про це забути.

 

Джерело: відділ з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації 

Перейти до спискуВерсiя для друку