Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Опубліковано 29 листопада 2017 року о 11:01
фото

Поява у 80-х роках ХХ ст. СНІДу, що викликається вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), призвела до масового розповсюдження цієї інфекційної хвороби в усьому світі і створила загрозу особистій, громадській та державній безпеці, спричинила важкі соціально-економічні та демографічні наслідки.

Україна за темпами розповсюдження ВІЛ- інфекції/СНІДу займає одне з перших місць у Східноєвропейському регіоні.

Станом на 1 липня 2017року під медичним наглядом перебувало 136 965 ВІЛ-інфікованих  громадян України. За даними Центру Громадського здоров’я МОЗ в Україні проживає близько 240 тис. ВІЛ-позитивних громадян.

За період 1987-2017 років зареєстровано 306295ВІЛ-інфікованих, у т.ч. 97 584 випадки захворювання на СНІД та 43 206 померлих від захворювань, зумовлених СНІДом. Сумна статистика підтверджує, що серед померлих 80% складають особи активного та працездатного віку 25-49 років.

28-29 вересня 2017р. МОЗ України за підтримки Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу (UNAIDS), ВООЗ та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) ініціювало проведення Національної консультації «Як зупинити ВІЛ/СНІД в Україні».

Спільна заява керівників зазначених представництв свідчить, що Україна має усі ресурси й політичну волю подолати епідемію ВІЛ/СНІДу до 2030 року.

Як сказала в.о. міністра охорони здоров’я У.Супрун: «Україна має найбільш масштабну програму в регіоні по лікуванню пацієнтів  ВІЛ/СНІДу. А зараз Україна має всі шанси ще більше поліпшити ситуацію. У країни є політична воля для медичної реформи, яка вплине на подолання епідемії».

За її словами, наразі МОЗ посилює первинну медичну допомогу, щоб лікарі сімейної медицини «отримали доступ до тестування пацієнтів на ВІЛ/СНІД».

Проте важливим фактором розвитку епідемії ВІЛ-інфекції залишається недостатній рівень поінформованості населення щодо виявлення захворювання та шляхів запобігання інфікуванню, відсутність мотивації до безпечної поведінки і тестування на ВІЛ.

На сьогодні соціальна група споживачів ін’єкційних наркотиків залишається найбільш вразливою (у2016р-26%). В той же час збільшується кількість випадків інфікування ВІЛ статевим шляхом (в більшості випадків – гетеросексуальним, у 2016р.- 73,3%) і, як результат, збільшується кількість дітей, народжених ВІЛ-позитивними матерями.

Комплексним індикатором оцінки успіху та ефективності реалізації заходів протидії епідемії ВІЛ-інфекції вважається показник смертності від хвороб, зумовлених ВІЛ. За даними 2016р. приріст смертності від СНІДу зареєстровано у 17 регіонах країни.

Усього у 2016р. в Україні померло 5 305 ВІЛ-інфікованих осіб, 62,9%  яких була безпосередньо пов’язана з ВІЛ-інфекцією.

Основною причиною смерті у померлих від СНІДу залишається туберкульоз (у 2016р-52%).

Таким чином, найголовнішим попередженням зараженню на ВІЛ-інфекцію є свідоме ставлення людей до свого способу життя.

На підставі викладеного нагадуємо, що кияни, в т.ч. мешканці нашого району, консультацію з проблемних питань ВІЛ-інфекції/СНІДу можуть одержати в Київському міському центрі з профілактики та боротьби зі СНІДом, який знаходиться у Святошинському районі при Київській міській лікарні №5 по вул. Відпочинку, 11 (тел. 409-20-80).

 

Джерело: ВП Голосіївський МВ(ф) ЛД, О.Л. Громашевська.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux