Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Опубліковано 28 листопада 2014 року о 16:25
фото

Серед різних згубних для людства подій (природні катастрофи, бойові дії тощо) є вкрай жорстокі епідемії смертельних хвороб .  Одна з останніх епідемій другої половини ХХ століття стала епідемія СНІДу. Не дивлячись на досягнення науки вона ще далеко не закінчена.

На рахунку цієї  хвороби вже безліч мільйонів людських  життів. Щорічно до їх числа додаються нові жертви.

Встановлення в 1985 р. шляхів розповсюдження вірусу імунодефіциту людини – через кров, статеві контакти, від матері до дитини – вселико сподівання  на швидке приборкання епідемії. Але її швидкість і маневреність поставили під сумнів цю  легковажну надію.

Навіть численні міжнародні та урядові програми по боротьбі з пандемією ВІЛ – інфекції і СНІДу не дозволяють залишити цю інфекцію в минулому.

Епідемічна ситуація з ВІЛ –інфекції в Україні залишається неблагополучною. За період 1987 – 2013 р.р. зареєстровано 245216 випадків ВІЛ-інфекції, в тому числі 65733 випадки захворювання на СНІД та 31999 смертей.

У 2013 р. в порівнянні з попереднім роком кількість нових випадків ВІЛ – інфекції в країні зросла на 4,6 %  і склала 21631 випадок.

По м. Києву збільшення випадків ВІЛ – інфекції склало 6,7% (1405 осіб), хворих на СНІД – 1,2% ( 470 осіб). За рік в м. Києві, померло 307 ВІЛ – інфікованих, з них 192 особи від СНІДу.      

Основні шляхи передачі ВІЛ – інфекції – парентеральний (введення ін’єкційних наркотиків) та статевий, питома вага яких серед загальної кількості захворювань відповідно склала 27,0% і 54,25%, по м. Києву – 33,5% та 49,5%.

Важливим напрямком роботи є додержання вимог санітарних норм і правил щодо попередження інфікування ВІЛ пацієнтів при наданні їм медичної допомоги у закладах охорони здоров’я (ЗОЗ).

На сьогодні епідемічна ситуація характеризується подальшим поширенням ВІЛ – інфекції серед представників різних груп населення, насамперед серед осіб, які належать до групи підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, переважним ураженням осіб працездатного віку, нерівномірним поширенням та зміною основного шляху передачі ВІЛ з парантерального на статевий.

Швидкі темпи поширення ВІЛ-інфекції, все більше залучення в епідпроцес дорослого населення, поступове  превалювання  статевого шляхуінфікування свідчить про вихід епідемії у широкі верстви населення та єознакою генералізації епідемічного процесу, що створює загрозливий прогноз на майбутнє і потребує впровадження додаткових профілактичних заходів.

Одними з головних факторів розвитку епідемії ВІЛ – інфекції є недостатній рівень поінформованості населення щодо виявлення ВІЛ-інфекції та шляхів запобігання інфікуванню, відсутність мотивації до безпечної поведінки і тестування на ВІЛ. А також низький рівень доступу населення, представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ і людей, що живуть з ВІЛ, до послуг з профілактики, медичної та соціальної  допомоги, в тому числі паліативноїта хоспісної.

Для розв’язання проблем прийнята загальнодержавна цільова соціальна програма протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014 -2018 роки.

Метою Програми є зниження рівня захворюваності і смертності від ВІЛ-інфекцій/СНІДу шляхом забезпечення створення системи безперервного надання якісних і доступних послуг з профілактики та діагностики ВІЛ-інфекції, насамперед серед представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, послуг з лікування, догляду і підтримки людей, які живуть з ВІЛ, у рамках реформування системи охорони здоров’я.

Найголовнішим попередженням зараженню на ВІЛ-інфекцію є свідоме ставлення людей до свого способу життя тощо).

Кияни, в т.ч. мешканці нашого району, консультацію з проблемних питань ВІЛ-інфекції/СНІДу  можуть одержати в Київському міському  центрі з профілактики та боротьби зі СНІДом, який знаходиться у Святошинському районі при Київській міській лікарні № 5  по вул. Відпочинку, 11 (тел. 409 – 20 – 80).

 

Джерело: лікар-епідеміолог санепідслужби Святошинського району. 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux